Milieuvriendelijk stoken

Schone houtpellets: duurzame energie van morgen

Dat de verbranding van fossiele grondstoffen beperkt moet worden, is een feit. De overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie wordt onderstreept door de energietransitie. Gelukkig zijn er alternatieven in de vorm van biomassa zoals CO2-neutrale houtpellets. Dit zijn cilindervormige houtkorrels van samengeperst schoon hout. Door de juiste toepassing kan uw energierekening lager uitvallen.

Weten wat Comfort Pellets voor u kan doen?

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn cilindervormige houtkorrels die bestaan uit samengeperste stukjes schoon hout. Het woord ‘pellet’ is afkomstig van het woord ‘pelleteren’, wat een manier van persen betekent. Er zijn geen kunstmatige toevoegingen nodig om hout te verwerken tot houtpellets. Een houtpellet bestaat dus maar uit één soort grondstof: hout.

Waarom pelleteren?

Anno nu is pelleteren de meest efficiënte manier om biomassa om te zetten in brandstof met een hoge calorische waarde en een constante kwaliteit. Daarom is het een van de snelst groeiende bio-energieproducten in Europa en wereldwijd. In 2012 zijn er wereldwijd circa 12 miljoen ton houtpellets geproduceerd. De verwachting is dat deze hoeveelheid in 2020 is opgelopen tot meer dan 100 miljoen ton.

Bedreigt de populariteit van houtpellets het bosbestand op aarde?

Integendeel. Een Zweeds onderzoek liet zien dat alle Europeanen zich kunnen verwarmen met houtafval, schors en hout. Dit met de garantie van een duurzaam bosbeheer. Het Europese bosbestand wordt trouwens steeds groter: er zijn nu meer bossen dan in de Middeleeuwen. Elke boom met een diameter van minder dan 25 centimeter heeft geen marktwaarde, omdat een houtbewerker hem niet kan gebruiken. Tien procent van het gekapte hout – van bijvoorbeeld het uitdunnen van jonge aanplant – wordt ter plekke achtergelaten, terwijl het hergebruikt zou kunnen worden als biomassa.

Bekijk alle producten

Waarvoor wordt biomassa zoals houtpellets gebruikt?

Voor het opwekken van stroom en warmte. Dit door zowel huishoudens als door industriële toepassingen zoals in elektriciteitscentrales. In de Benelux, maar zeker ook in de rest van Europa en de wereld wordt het grootschalig bijstoken van houtpellets in energiecentrales gezien als de meest economische en energiebesparende manier om tot de geplande CO2-reductie te komen. Naast brandstof voor biomassakachels worden houtpellets ook gebruikt als kattenbakkorrels of strooisel op manegebodems.

Hoe zit het met het warmtevermogen?

Houtpellets als brandstof bestaan al enkele tientallen jaren. Vandaag de dag zijn pellets de zuiverste en meest stabiele brandstof onder de biobrandstoffen. Op voorwaarde dat ze voldoen aan de heersende kwaliteitsnormen die een constant warmtevermogen garanderen. Dit kleine korreltje uit houtzaagsel heeft een warmtevermogen van ongeveer 5 kW per kilo. Dit betekent dat pellets een warmtevermogen bezitten, dat 2 tot 3 keer hoger ligt ten opzichte van brandhout.

Waarom zijn houtpellets CO2-neutraal?

Biomassa is een verzamelnaam voor het biologisch afbreekbare gedeelte van organisch materiaal. Denk aan hout, gft-afval en plantaardige olie. Energie uit biomassa wordt opgewekt door verbranding. Hierbij komt CO2 (koolstofdioxide) vrij – net als bij fossiele energie – maar de natuurlijke CO2-kringloop is hierbij veel korter. Bij de verbranding van houtpellets komt evenveel CO2 vrij als de boom gedurende zijn groei heeft opgenomen uit het milieu. Per saldo komt er dus geen extra CO2 in de atmosfeer.

Bekijk alle producten

Wat zijn de voordelen voor het milieu van stoken op hout?

Houtgestookte verwarmingsinstallaties bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele installaties die gebruikmaken van gas of stookolie. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen neemt het CO2-gehalte in de lucht toe. Het verbranden van hout is een CO2-neutrale oplossing, omdat het hout de CO2 tijdens zijn groei heeft opgenomen uit de lucht en dit recyclet.

Is het ook goedkoper?

Jazeker. Stoken op biomassa zoals hout heeft de lagere brandstofprijs als voordeel. Zo heeft hout namelijk per energiehoeveelheid een lagere aanschafwaarde. Volautomatisch stoken op houtpellets is de moderne, makkelijke en groene manier om een zeer forse reductie te bereiken in de stookkosten. Stoken op houtpellets is voor bedrijven, instellingen en particulieren een goedkoop alternatief. Het is niet voor niets dat steeds meer organisaties overstappen naar deze milieuvriendelijke en kostenbesparende verwarmingsmethode.

Zijn houtpellets ook interessant voor particulieren?

Uiteraard is het voor particulieren ook interessant om te stoken op houtpellets. Denk aan het verwarmen van uw woonhuis, zwembad of kantoor. Met de juiste kachel levert het u alleen maar voordeel op.

Bekijk alle producten

Waarom moet ik kiezen voor houtpellets van Comgoed?

Al onze houtpellets:

  • bestaan uitsluitend uit schoon afvalhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde,
    gecertificeerde bosbouw. Er worden dus geen bomen gekapt die voor pelletproductie
    worden verschredderd.
  • zijn een 100% zuiver Europees houtproduct zonder verontreinigingen.
  • zijn CO2-neutraal gedroogd, gemalen, geperst en vervoerd naar de eindgebruiker.
  • zijn van de beste kwaliteit. Wij zijn dé specialist als het gaat om eersteklas houtpellets.

Meer weten over hoe onze houtpellets worden gemaakt?

Goed om te weten: vanaf 3500 m3 gasverbruik per jaar is stoken op biomassa al voordeliger.

Bekijk alle producten